Mitä matokompostoriin saa laittaa matojen ruoaksi ja mitä ei
1. Johdanto: miksi oikea ruokavalio on madoille tärkeää
Matokompostori toimii tehokkaimmin, kun madot saavat ravintoa, joka tukee mikrobiologista hajotusprosessia ja pitää olosuhteet vakaana. Madot eivät syö ruokaa suoraan, vaan ne käyttävät ravinnokseen biojätettä hajottavia mikrobeja. Siksi kompostoriin laitettava jäte vaikuttaa suoraan kompostin pH-arvoon, kosteuteen, ravinnetasapainoon ja hajuihin.
Hyvä matokompostorin ruokavalio sisältää pehmeitä ja helposti hajoavia kasviperäisiä jätteitä. Korkea kosteus ja sopiva hiilen ja typen suhde varmistavat tehokkaan hajotuksen. Liian rasvaiset, happamat tai proteiinipitoiset ruoat voivat aiheuttaa hajuhaittoja, houkutella hyönteisiä tai vahingoittaa matojen elinympäristöä.
2. Turvalliset ruokajätteet
Seuraavat ruoat sopivat matokompostiin hyvin ja tukevat kompostin mikrobiologiaa:
- Kahvinporot ja suodatinpussit - runsaskuituinen ja typpeä sisältävä materiaali.
- Tee ja teepussit (ilman muovia ja niittejä) - ravinteikas lisä, helposti hajoava.
- Hedelmien kuoret ja pehmeät hedelmät - makea energianlähde.
- Vihannesten kuoret ja lehtiosat - sisältävät kosteutta ja ravinteita.
- Salaatit ja yrttien varret - pehmeä ja nopea hajottamaan.
- Kaurahiutaleet ja muut puurot - energiapitoisia ja kosteuttavia.
- Leipä ja pulla - pieniä määriä, helposti hajoavia.
- Perunankuoret (keitettynä parempia) - lisäenergiaa ja ravinteita.
- Kurkku ja tomaatti - korkea vesipitoisuus, pitää kosteuden tasapainossa.
- Marjat ja marjanperkuujäte - nopea kompostoitava hiilihydraattilähde.
- Banaanin kuoret - suosittuja matojen keskuudessa, sisältävät kaliumia.
- Melonin kuoret - hitaammin hajoava, mutta hyvä hiilen lähde.
- Omenan ja päärynän kuoret - happamuus tasapainossa, hyvä lisä.
- Maissinjyvät ja tähkänpalat - kuitupitoinen rakenne parantaa ilmavuutta.
- Porkkanankuoret ja juuresjätteet - ravinteikasta ja helposti saatavilla.
- Salaatinpohjien jämät - lisää orgaanista massaa.
- Riisi ja pasta (keitetty) - energiapitoinen, mutta lisää maltillisesti.
- Kasvispohjaiset smoothiet ja mehujäte - nopea hajoamaan, ravinteikas.
- Pähkinöiden kuoret (pehmeät) - parantaa rakennetta ja ilmavuutta.
- Murskatut kananmunankuoret - nostavat pH:ta ja tuovat kalsiumia.
3. Rajatapaukset
Jotkin ruoat sopivat kompostiin vain maltillisesti. Vältä näiden antamista madoille tai anna niitä vain todella pieniä määriä ja harvoin.
- Sitrushedelmät: pieniä määriä, happamuus voi ärsyttää matoja.
- Sipulit ja valkosipuli: voimakas haju, käytä vain vähän.
- Mausteiset ruoat: voivat hidastaa hajoamista.
- Avokadon kuoret: hajoavat hitaasti, mutta ovat turvallisia.
- Rasvaiset ruoat: lisää vain vähän, sillä ne voivat härskiintyä.
4. Kielletyt ruoat ja miksi ne aiheuttavat ongelmia
- Liha ja kala - houkuttelee kärpäsiä ja haisee voimakkaasti.
- Maitotuotteet - pilaantuvat nopeasti ja happamoittavat kompostia.
- Sitruunahappopitoiset ruoat suurina määrinä - voivat vahingoittaa matoja.
- Prosessoidut ruoat, joissa on suolaa ja lisäaineita - haitallisia kompostin mikrobeille.
- Suuria määriä öljyä ja rasvaa - tukkivat kompostin rakenteen.
5. Ruokinnan vaikutus kompostin olosuhteisiin
Myös madoille sopiva ruoka, kuten hedelmät ja vihannekset, vaikuttavat kompostin olosuhteisiin. Lähes kaikki madoille soveltuva jäte on kosteaa ja joskus myös hieman hapanta, jolloin suurimmat ongelmat oikein ruokitussa matokompostissa ovatkin yleensä liika kosteus ja happamuus.
Kompostin liikakosteuden huomaa helposti kurkkaamalla petimateriaalin alle ruokinnan yhteydessä. Jos kompostin pohjalla on vettä tai todella märkää petimateriaalia, komposti on liian märkä. Liian märkään kompostiin auttaa kuivan uuden petimateriaalin (pahvisilppu, multa, kookoskuitu..) sekoittaminen olemassa olevaan petimateriaaliin. Voit myös ennakoida tätä lisäämällä kompostiin kourallisen kuivaa petimateriaalia, kun ruokit matoja tomaateilla, kurkuilla, vesimelonilla tai muulla erityisen vesipitoisella ruoalla.
Happamuutta on hankalampi todeta suoraan ellei halua ostaa pH-testereitä. Testereitä harvoin oikeasti tarvitsee käyttää, mutta jos päätät kuitenkin kokeilla, matokompostille sopiva pH on lievästi hapan-neutraali, eli noin 6.0-7.5. Happamat olosuhteet voi kuitenkin havaita myös ilman pH-testausta esimerkiksi siitä, että kompostiin alkaa ilmestyä pienen pieniä enkytraeid-toukkia (engl. potworm). Toukat eivät itsessään ole haitallisia kompostille, mutta ne ovat merkki turhan happamista olosuhteista. Happamuutta ja toukkia saa vähennettyä lisäämällä kompostiin neutraalia tai lievästi emäksistä materiaalia kuten murskattuja kananmunan kuoria tai käytettyjä kahvipuruja.
6. Syöttötapa ja annoskoko
- Lisää ruokaa pienissä erissä 1-2 kertaa viikossa.
- Hautaa ruoka aina pintakerroksen alle hajuhaittojen välttämiseksi.
- Pidä kosteustaso sopivana lisäämällä tarvittaessa petimateriaalia
- Aloita pienestä ja lisää ruokaa vasta, kun edellinen erä on hajonnut kokonaan tai melkein kokonaan.
7. Kertaus
| Kategoria | Esimerkkejä | Huomioitavaa |
|---|---|---|
| Turvalliset ruoat | Kahvinporot, vihannekset, hedelmät, leipä | Lisää monipuolisesti, seuraa kosteutta |
| Rajatapaukset | Sitrus, sipuli, mausteiset ruoat | Käytä maltillisesti |
| Kielletyt ruoat | Liha, kala, maitotuotteet, öljyt | Houkuttelevat haittaeläimiä, happamoittavat |

Kirjoittaja: Joonas Niemenjoki
Olen Järvenpäässä asuva matokompostoinnin harrastaja ja Lieromaa.fi-sivuston perustaja. Päivisin työskentelen rakennusautomaation ohjelmoijana ja keskityn energiatehokkuuteen.
Kirjoitan asioista, joita olen itse kokeillut ja joista on kertynyt käytännön kokemusta. Tavoitteena on tehdä kompostoinnista helpommin ymmärrettävää ja käytännöllistä arjessa.